Gelenek Ve Göreneklerle Siirt Paneli

Siirt Üniversitesi Merkez Yerleşke Panel Salonu’nda Siirt Sosyal Bilimler Meslek Yüksek Okulu’nun organize ettiği  “Gelenek ve Göreneklerle Siirt” adlı panel düzenlendi.

Siirt Sosyal Bilimler Meslek Yüksek Okulu Müdürü Yrd. Doç. Dr. Şerif Demir’in moderatörlüğünde gerçekleşen panele  gazeteci – yazar Cumhur Kılıççıoğlu, gazeteci – yazar  Ahmet Arıtürk ve gazeteci – yazar Ayhan Mergen konuşmacı olarak katkı sağladı.

Panelin açılış konuşması gerçekleştiren Siirt Üniversitesi Rektörü Prof Dr. Murat Erman “Siirt  tarih boyunca bir çok medeniyete ev sahipliği  yapmış bir ilim kentidir.Siirt çok dilli ve çok kültürlü bir şehir olduğundan, bu farklı renk ve kültürleri  bir arada yaşatacak aktivitelere ihtiyaç duymaktayız.İlimizin çok kültürlülüğünü ön plana çıkarma adına üniversitemiz de gayret göstermekte, coğrafyamıza ait bu özelliklerin geleceğe aktarılmasına katkılar sunmayı hedeflemektedir. Şehrimizin birikimli ve deneyimli  insanları olan değerli konuşmacılarımızın gerçekleştirecek olduğu “Gelenek ve Göreneklerle Siirt” adlı programdan güzel sonuçlar çıkacağına inanıyorum.” dedi

Siirt Valisi Mustafa Tutulmaz ise panel hakkındaki görüşlerini “Siirt gelenek ve görenekleri özel olan bir yer,  fakat kültür aktarımında sözel bir aktarım söz konusu.Bu kültürün ancak bir kısmı kayıt altına alınabilmiş durumda.Bugün gerçekleşecek etkinlikle bu birikimi bir adım daha öteye aktarmış olacağız.Emeği geçenlere teşekkür ediyorum.” şeklinde ifade etti.

Panelde Siirt ilinin unutulmaya yüz tutmuş gelenek ve görenekleri, katılımcıların tafsilatlı anlatımı ile dinleyicilere aktarıldı. Gazeteci – yazar Cumhur Kılıççıoğlu özel günler,mahalli bayramlar, ve bu günler için geliştirilen yöreye özgü davranış kalıplarını kutlama biçimlerini ve yemeklerini , gazeteci – yazar  Ahmet Arıtürk Siirt yöresine ait halk deyişleri şiirler ve manileri gibi sözlü halk edebiyatı ürünlerini ayrıca  ilim kültür ve irfan noktasında Siirt’in önemli isimlerini, gazeteci – yazar Ayhan Mergen ise Siirt’in doğum,ölüm,sünnet,evlilik,gibi ritüellerin gerçekleştirilme şekli ile ilgili konulara değindi.Ayrıca üç katılımcı tarafından da Siirt’in unutulmaya yüz tutan bir geleneği olan Ferec Duası’nın tekrardan okunması konusunda yetkililere çağrıda bulundu.

Moderatör Demir kapanış konuşmasında Siirt’in değerini bulamamış bir hazine gibi kendi semasında münzevi bir yıldız olduğunu belirtti. Siirt’in çok kültürlü, dilli , dinli olmasına rağmen bunu aktarmayı ve göstermeyi yeterince becerememiş olduğunu belirterek bugün yapılan etkinlikle Siirt kültürünün bilinirliğine bir nebze katkıda bulunmuş olmanın mutluluğunu yaşadığını ifade etti.

Siirt Valisi Mustafa Tutulmaz Siirt Üniversitesi Rektörü Prof Dr. Murat Erman Siirt Üniversitesi Rektör yardımcıları ve geniş bir protokol katılımıyla gerçekleşen etkinlik plaket töreni ile sona erdi.

Siirt ve Yöresi Tarih-Kültür Uygulama ve Araştırma Merkezi
1.11.2017